Sledging and Sauna
Terve!
Het eerste weekend is reeds achter de rug en ik begin stilletjes aan te wennen aan het idee dat ik hierdrie maand zal verblijven. Dit wordt een zalige periode...
Zaterdagavond heb ik echt genoten van de Hongaarse avond. De Hongaarse meisjes Boogie, Barbi, Szabina en Andy hadden voor ons hun typische gerechten gekookt en daarnaast toonden ze ons een typisch Hongaarse dans en zang. Er werd heel wat afgelachen en het eten was overheerlijk. (Menu: voorgerecht: Hongaarse ontbijtkoek; hoofdgerecht: goulash; dessert: pannekoek met chocoladesaus, confituur, appeltjes en platte kaas)
Zondag gingen we met enkele erasmusstudenten ´sledgen'. In een van de vele bossen van Tampere gingen we met een slee van een heuveltje glijden. In het begin durfde ik niet echt, ik zag iedereen tegen de grond of tegen een boom knallen. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan. Het was echt leuk! Maar de volgende keer zal ik dikkere kleren dragen. Ik was nat tot op mijn vel.
Gelukkig vertrokken we daarna met enkelen naar de publieke sauna aan het meer. Voor maar 4,5 euro kan je hier zo lang in de sauna verblijven als je wil. Er waren twee sauna's: een grotere en een kleinere. Wij -watjes- begonnen in de kleine sauna op de onderste plank. Hoe hoger je kruipt in de sauna, hoe warmer. Het nadeel van de laagste plank is dat je al de zweetdruppels van je bovenbuur vangt. Dus kroop ik na een tijdje ook helemaal naar boven. De Finnen hadden door dat wij toeristen waren en lieten constant water over de kolen druppelen. Zo werd het nog heter. Op een bepaald moment had ik het gevoel dat mijn wenkbrauwen en haar in brand stonden. Ik begon ook te puffen als een zwangere vrouw. Tijd om naar buiten te gaan dus... Van 100 graden naar -10: ik merkte het niet eens. Je huid tintelt enorm en je voelt niet hoe koud het is. Wanneer ik het terug kouder kreeg ging ik terug in de sauna.
Grappig was dat we plots een Bruggeling tegenkwamen die hier ook op Erasmus is. Blijkbaar studeert hij aan de KHBO van Oostende, maar we wisten niets van elkaars aanwezigheid in Finland. Omdat we Nederlands aan het praten waren (of eerder Brugs) begint plots ook een Nederlandse man tegen ons te praten in het Engels. Een Fin besluit zich ook in het gesprek te moeien en zo zitten we op een bepaald moment met 20 man te praten in een sauna van slechts 4 op 4 meter. Echt leuk!
Na het gesprek en zeker wanneer 'den hollander' beweert datVlamingen een 'speak disorder' hebben gaan we met z'n allen naar het meer en besluiten Liza en ik om ons aan een duik te wagen. Met veel oeh's, ah's en brrrrrrrrrrrrr's zijn we in het meer gesprongen. Heel eventjes maar. Maar het neemt echt op je adem. Alsof ze met messen je longen perforeren. Het gaf ons echt een zalig overwinnings-gevoel. Na de sauna maakten we overheerlijke oriental chili-wok met zalm. De vis is hier echt overheerlijk!
Na een korte nachtrust zijn we vandaag gestart met de lessen. We hebben nu eerst 2 weken les vooraleer we op stage vertrekken. Finse taalles, les over de Finse cultuur en gezondheidszorg. Spannend.
Misschien plannen we voor dit weekend een trip naar Helsinki... Maar het is natuurlijk ook wel carnaval. We zien wel.
Moi moi
hey Emmy,
ik las even je belevenissen en ik vond het leuk om te merken dat je het er naar je zin hebt! het is leuk om je "schrijfsels" te lezen!
kus l-m
p.s. blijf vooral KALMMMM :p
Emmy Emmy Emmy...
Wat steek je daar toch allemaal uit! Sledgen, sauna'en, meerduikzwemmen,... en het avontuur is nog maar begonnen... Je zal nog een echte Finse worden! ;)
Brrr -10°C lijkt me echt verschrikkelijk koud. Gelukkig heb je voldoende 'gebreid'! Bewegen, zich warm kleden en sauna'en tot je 'geschoeperd zijt' zijn de enige manieren om je warm te houden.
ps: 'k vond je feestje super en wree emotioneel. By the way: gij zijt ook ne schatje zu!
Tot de volgende!
Leentje